Header Ads

Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat 2021 Online (YBR)

Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat 2021 Online. Adakah anda pelajar yang sedang melanjutkan pengajian di IPTA/ IPTS? Berita baik buat anda yang ingin membuat permohonan pinjaman pelajaran atau bantuan biasiswa. Untuk makluman, bagi pemohon yang memenuhi syarat kelayakan boleh memohon Biasiswa Yayasan Bank Rakyat secara online untuk sesi akademik 2020. Biasiswa Yayasan Bank Rakyat hanya menawarkan kepada mereka yang melanjutkan pengajian atau sedang belajar dalam peringkat Diploma, Ijazah Pertama, Master dan PHD. Permohonan ini akan dibuka bermula 25 Februari 2018 sehingga tarikh tutup pada 29 Jun 2018.

Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat 2018 Online

PPBU ditawarkan kepada pendidikan peringkat tinggi dari Sijil Kemahiran, Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Profesional, Ijazah Sarjana, dan Doktor Falsafah (PH.D) kepada rakyat Malaysia yang layak. Matlamatnya adalah untuk membantu pembangunan sosial dan ekonomi rakyat Malaysia dengan membolehkan murid-murid yang cerah tetapi memerlukan pendidikan siswazah di Institusi Institusi dan Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta di negara ini secara sepenuh masa.

Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat 2020 Online (YBR) 


Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Yayasan Bank Rakyat termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi online :

Syarat Kelayakan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat 


Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah :

1. Terbuka kepada rakyat miskin dan kurang bernasib baik tanpa mengira kaum, agama dan etnik.
2. Berkelayakan untuk KAJIAN BANYAK-MASA di Institusi Institusi dan Institusi Pengajian Tinggi Awam ATAU yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
3. Hanya bidang pengajian yang diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) / Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) / Majlis Latihan Vokasional Malaysia (NVTC) / Agensi Kerajaan (Malaysia) yang berkenaan dan diakui oleh Lembaga Pemegang Amanah YBR.

Bidang Pengajian 

Terbuka untuk semua bidang pengajian. kecuali kursus Perubatan dan Penerbangan (Lesen).

* Keutamaan diberikan kepada bidang pengajian berikut:
I. Perakaunan
II. Perbankan
III. Pengurusan perniagaan
IV. Sumber Manusia
V. Ekonomi
VI. Komunikasi Media
VII. Undang-undang
VIII. Sains Aktuari
* Doktor PHD, Ijazah Sarjana, Pengajian Profesional, Ijazah Sarjana Muda dan Diploma dalam semua bidang pengajian.
* Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang diiktiraf oleh Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (NVTC) dan Sijil Kemahiran lain diiktiraf oleh Agensi Kerajaan Malaysia yang berkaitan.

Cara Permohonan Biasiswa Yayasan Bank Rakyat Online


Permohonan ini boleh dibuat secara online menerusi pautan http://www.yayasanbankrakyat.com.my/index.php/ppbu/ppbu.

BACA JUGA : Senarai Biasiswa dan Scholarship di Malaysia

No comments

Powered by Blogger.